Design a site like this with WordPress.com
Per començar

Manifest

COMPROMÍS PEL MUSEU D’ART JAUME MORERA

Des de l’any 1914 el Museu d’Art Jaume Morera ha esdevingut un projecte de ciutat ambiciós que ha maldat per acabar amb la seva provisionalitat permanent sense poder gaudir d’una seu pròpia i definitiva. Per diverses circumstàncies el seus fons s’han anat traslladant d’un espai a un altre sense una ubicació estable.

Tant el Pla de Museus de la ciutat de Lleida com el nou Pla de Museus de Catalunya entenen que el nou Museu d’Art Jaume Morera és un dels museus que ha de vertebrar el sistema urbà de museus de Lleida i el seu entorn. Aquest museu ha d’actuar com un potent focus d’atracció cultural i un element central en la difusió i projecció de la ciutat de Lleida. Un referent nacional i estatal pel que fa a les institucions vinculades a l’art modern i contemporani. I això només es podrà dur a terme a partir de disposar d’una nova seu en condicions des de la qual desplegar totes les seves potencialitats. L’opció escollida per l’Ajuntament de Lleida va ser, en el seu moment, el de l’edifici de l’antiga Audiència Provincial de Lleida, les obres de rehabilitació i adequació de la qual s’iniciaren l’abril de 2019. Aquest projecte compta amb una complicitat única pel que fa a les diferents administracions públiques: Diputació de Lleida, Generalitat de Catalunya, Govern Espanyol i Unió Europea. Un fet que subratlla clarament el seu valor estratègic en el desplegament de la política museística al nostre país.

Malgrat els compromisos i les voluntats expressades per l’Ajuntament de Lleida en els darrers temps, les obres de rehabilitació i adequació de l’edifici de l’antiga Audiència Provincial com a nova seu del Museu continuen aturades. Contemplem amb molta preocupació que un projecte de ciutat com aquest no compti amb una decidida actuació per part del seu titular, l’Ajuntament de Lleida, i que aquest no resolgui tots aquells entrebancs que puguin impedir la continuïtat de les obres. El futur del Museu està en risc i, amb ell, la cultura a Lleida es ressentirà. No voldríem pas que les dilacions, els dubtes i, sobretot, la manca de lideratge polític en aquest punt condemnin a mort aquesta seu i el propi Museu per inanició, un cop exhaurits els terminis d’execució de l’obra que marquen les diferents fonts de finançament.

Els ajuts són de caràcter finalista i es perden si s’incompleixen els terminis que es van establir en el seu dia; les voluntats de les administracions, sempre tant difícils de concordar, es refredaran per l’incompliment del compromís assumit; i la solució a la situació precària i vergonyosa del Museu d’Art Jaume Morera s’allunyarà de nou sine die.

Per tot això, les entitats i persones que integrem la Plataforma Compromís pel Museu d’Art Jaume Morera, avui recuperada, manifesten:

1. La necessitat de la represa immediata de les obres del Museu a l’edifici de l’antiga Audiència.

2. La necessitat d’aconseguir un compromís clar de la classe política lleidatana per executar aquest projecte, ara i en el futur.

3. La necessitat que les empreses de la UTE adjudicatària del contracte d’obres, exerceixi la responsabilitat social que des de 1917 han exercit els donants de les seves obres i col·leccions al Museu d’Art Jaume Morera i que l’han convertit en un dels més importants del nostre país.

Lleida, 23 de desembre de 2019

A %d bloguers els agrada això: